Genom standardiserade processer kan vi lämna garanti på våra arbeten, effektiviteten mäts i att det blir rätt från början.

Utför vi rostskyddsmålning enligt ISO-12944 på de konstruktioner som våra beställare lämnar över förtroendet till oss att skapa ett ytskydd på så kan vi lämna en standardiserad dokumentation på arbetet vid leverans.

Enligt standarden och specifikation från beställaren så görs mätningar av konstruktionen innan och efter de olika stegen. Efter blästring så kontrollerar man ytprofil och ytans renhet, inte bara från synliga partiklar utan även vid behov föroreningar i stålet. Det kan vara att salthalten i ytan är för hög, vilket kan orsaka ökad risk för korrosion. Innan målning mäter man temperatur och om det finns eventuell fukt på ytan och för in detta i protokoll.

När man kontrollerar ytan efter blästring är det lite enklare att med blotta ögat se avvikelser eller ytor som man missat. När det gäller den specifika mängd färg som skall appliceras på ytan är det svårare, men då har vi digitala mätverktyg till hjälp idag som ganska exakt kan indikera tjockleken som appliceras. Vid behov mäts detta efter varje strykning. Alla ytor som inte är släta och raka ytor skall målas för hand. Informellt kallas detta för notchning, enligt fackspråk stripe coating. Syftet är att säkerställa att man får rätt mängd färg över dessa ytor. Vid sprutmålning har man inte lika bra täckförmåga, då färgen kan tendera att inte komma åt eller rinna av.

Sedan sprutmålas hela konstruktionen. Beroende på hur tjockt lager som är specificerat så får man applicera flera lager. Allt eftersom man mäter och kontrollerar att rätt mängd färg täcker ytan.

Om vi mot förmodan inte har lyckats applicera rätt mängd färg enligt plan, så behöver vi göra om och rätt tills vi når ställda krav och förväntningar. Därför är noggrannhet och hantverksskicklighet  viktiga faktor för lönsamhet och hållbarhet för vår verksamhet.

Denna vecka målar vi balkar till Vattenfall. Dessa ingår i den konstruktion som skyddar våra vattenkraftsanläggningar från att isblock skall komma in i turbinerna som producerar elkraft. Totalt skall 400 μm, det vill säga 0,4 mm färg appliceras vilket är förhållandevis tjockt. För att säkerställa att vi får tillräckligt med täckning så handmålas alla vinklar och vrår två gånger i varje strykning. Axel använder en spegel för att kunna se att han applicerar fullgott med färg i de skymda håligheterna.

Vill ni veta mer om ISO-12944 och industriell rostskyddsmålning kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se