Hållbart ytskydd bygger på precision och noggrannhet

Sommar och värme håller så sakta på att övergå till höst och kyligare morgnar och kvällar. De senaste dagarna har vårt land beslöjats av morgon- och kvällsdimma. Det är vackert och ger oss ytterligare perspektiv att betrakta vår vackra värld.

Dessa fenomen är dock kritiska inom ytskydd och rostskydd. Temperaturer och temperaturväxlingar, och hög luftfuktighet är en källa till mer komplex planering och hantering av objekt och konstruktioner som skall ytbehandlas.

Luftfuktighet över 60 procent innebär att, i händelse av att man blästrar eller har en ren nytillverkad stålkonstruktion med nakna ytor snabbt riskerar att få ytrost, vilket inte får förekomma innan man applicerar de skyddande färgsystemen. Vid en arla morgon med ett tätt dis i luften på marknivå, som man nästan kan känna med handen, innebär att fukt och vatten snart pärlar sig på ytan av ett metallföremål. Det är det samma med dagg, som vi vid den här tiden på året ofta kan uppleva om kvällar efter varma sommar dagar.

Ett annat problem med kallar yttertemperatur, är att om man tar in ett kallt föremål i ett varmt rum riskerar att få kondens på ytan, ett klassiskt exempel är om man kommer in från kylan en vinterdag, in i ett varmt hus eller rum, så immar glasögonen igen. Det samma sker med ett stålföremål som till exempel har transporterats genom ett krispigt och kallt vinterlandskap, innan de kommer fram och skall hanteras hos oss. Vi måste då ta in och låta detaljen acklimatiseras, det vill säga att den uppnår rumstemperatur innan vi börjar behandla den.

När vi väl börjar blästra detaljen så finns det tydliga instruktioner och standarder att efterleva för att resultatet kall bli godkänt inom ramen för ISO 12944, standarden för rostskyddsmålning av stålkonstruktioner.

I regel så skall en yta som målas ha en blästergrad om Sa 2.5, detta från en skala mellan 1 och 4. Det ger en generellt tillräcklig ren yta, och samtidigt så har man uppnått önskad ytprofil genom bruk av blästermedel för ändamålet. Ytprofilen skall gärna vara lite ruggig, närmast kantig för att ge färgen optimal vidhäftning. Om det står angivet från beställaren exakt vilken grovhet eller djup som önskas på ytprofilen så mäts detta med hjälp av mätutrustning, och sammanställs i protokoll som redovisas vid leverans.

Vill ni veta mer om blästring eller ytskyddskonsultation kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se