Olidans kraftstation bjuder besökare och beskådare att betrakta en majestätisk koloss mitt i den vilda forsen

Inom ramen för offentlig upphandling har vi genom åren vunnit flera serviceavtal och entreprenader mot statliga Vattenfall. Vi har haft personal på plats löpande mer eller mindre under de senaste 20 åren som den del av underhållsarbetet som sker inom ramen för deras planer och strategier.

Under hösten 2024 har vi startat upp ett projekt där vi renoverar den nordöstliga fasaden av anläggningen Olidan i Trollhättan. Det är den delen av kraftstationen där vattenintagen är belagda. Från intagen, i vilka stora portar medger att man kan stoppa inflödet av vatten till turbinerna i händelse av haveri eller problem under drift, eller vid planerade stopp för underhåll. Här finns även de stora intagsgallerna som fungerar som stora silar som förhindrar att stockar, båtar och övrig tänkbar bråte som älven för med sig åker med in i vattenvägarna.

Olidans hela yttre attribut utgörs av massiva granitblock med en härligt rödaktiga lyster.

För att bibehålla och lyfta fram anläggningens vackra fasader, så krävs således ett handfast underhåll, dels måste mossa och luftburna föroreningar avlägsnas, det blidas över tid en hinna över stenen som genast ger allt en tröttare ton när bohusgraniten speglas i höstsolens sken.

Just nu har vi personal och underentreprenörer på plats och tvättar fasaden med högtryck och borste, samtidigt bilas betongfogen bort, murbruket mellan stenblocken. Denna skall vid behlver ersättas med ny där den gamla spruckit eller försvunnit helt efter närvaro av våra växlande temperaturer och hög luftfuktighet.

Samtidigt som vi utför arbete på själva fasaden, så ser vi över dörrar och fönster och renoverar dessa.

Projektledaren Eric Hemlin kan konstatera att arbetet löper på enligt plan, – Både personal och maskiner har levererat enligt förväntan och vi bör hålla schemat hela vägen som det ser ut nu säger Eric.

Vill ni veta mer om fasad- och anläggningsunderhåll kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se