Skall man göra det ordentligt så gäller det att kunna sina metoder och hantverk

Hatten av för Trollhättans kommunala bolag som förvaltar, utvecklar och äger kommersiella fastigheter, Kraftstaden. Sedan slutet av 2010-talet har arbetet med sanering och utvecklandet av det område som historiskt, eller under sista delen av 1800-talet och långt in på 1900-talet kallats för Stridsberg och Biörck pågått. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Stridsberg_%26_Bi%C3%B6rck). Ett internationellt erkänt bolag som tillverkade sågblad och sågklingor av sällan skådat slag.
Denna period av industri kanske vi kommer behöva ursäkta oss för kommande generationer för en lång tid framåt. Nya metoder och kemikalier har brukats hejvilt och därigenom lämnas ett av i jord och mark bestående av något som närmast kan beskrivas som döden, framförallt handlar det om tungmetaller som bly, arskenik och kvicksilver i sådana mängder att till och med Napoleon Bonapartes mördare hade förmodligen häpnat över den stora mängd som vi själva åsamkats oss utan att faktiskt försöka dräpa oss själva i ett kollektivt självmord.
Det har kostat staden och myndigheter åtskilliga hundratals miljoner att sanera området, och nu är detta sedan några år tillbaka klart. Man har även upprättat en ny detaljplan och skapat fastigheter för spekulanter att etablerar bostadshus, i huvudsak hyresrätter och bostadsrätter. Det nya området går under namnet Vårvik och spås en lysande framtid med det härliga läget nära älven och närheten till både tåg till Göteborg och Trollhättans centrum.
Kraftstaden har redan renoverat och färdigställt en av de vackra byggnaderna som utgjort en del av verkstadsindustrin på Stridsberg och Biörck, och nu har man fullt fokus på att färdigställa det som kallades för Martinverket. En stor reslig byggnad med gavel precis vid älven.
Den skall renoveras, bevaras och nyskapas för att bli en del av det nya området Vårvik. Här tänker man sig att det kan bli både restauranger och servicebutiker, en mataffär kanske?
Byggnaden anses ha ett högt historiskt värde och därför kommer man genom olika insatser försöka att bevara eller återställa delar av lokalen efter bästa förmåga.
En lott som tillfallit oss är bland annat att möjliggöra att man kan ta tillvara på den gamla gjutna fönsterbågarna. Dessa har tyvärr en rostgrad som i vissa fall går bortom D inom skalan för ISO-8501 och ISO 12944. Vilket gör att man dömer ut dem av säkerhetsskäl. Däremot så kan de fortfarande tjäna som förlaga till nya likadana fönster.
Vi har tagit emot de gamla bågarna, blästrat dem rena från rost, och sedan behandlat dem med en tjockare klarlack för att de inte skall återrosta. Nu skall någon duktig smed och ta fram en ny form, och där efter skall man gjuta nya autensika bågar. Bågarna är två och en halv, gånger två och en halvmeter, så det är ganska stora pjäser.
Det skall bli kul att följa projektet på Vårvik mot framtiden, och se hur Martinverket ser dagens ljus igen och fylls med människor.
Vill ni veta mer om ISO-12944 och ISO-8501 och de olika rostgraderna och hur dessa påverkar utfallet av en hållbar förbehandling kan ni kontakat oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se