Detta rör har de flesta tänkbara utmaningar för en ytbehandlingsspecialist att genomföra enligt ISO 12944 – Korrosionsskydd av stålkonstruktioner genom målning

Vi har ett omfattande uppdrag åt vår granne GKN Aerospace Sweden, där vi renoverar och rostskyddsmålar delar till en testanläggning för jetmotorer.

Huvudsakligen har vi renoverat befintliga detaljer och konstruktioner, därför sticker de nyproducerade ut i flödet. De flesta delarna varierar i storlek och tjocklek, vissa av detaljerna kan i sig själv ha flera olika dimensioner och utseende.

Vad har vi framför oss hängades i luften rent praktiskt?

Det är en stålkonstruktion, av något som vi i all enkelhet kan kalla för konstruktionsstål. Konstruktionsstål är inte beständigt mot korrosion, då det är en instabil legering där korrosionsceller kan uppstå och då uppstår det vi kallar för rost.

Konstruktionen är tillverkad av spiraler av stål som svetsats samma till det rör som vi kan betrakta som den slutgiltiga formen. Designen med spiralerna ger konstruktionen önskade egenskaper i bärighet och styvhet.

Standarden ISO-12944 är uppbyggd kring en tydlig process för den som skall genomföra en standardiserad rostskyddsmålning. Steg för steg klargörs hur vi skall gå tillväga för att uppnå specificerat resultat.

Denna del kommer vara utsatt i hög grad då den skall vara i en korrosiv miljö som en del av ett system där vatten skall flöda i anslutning till testanläggningen. Det ger extra höga förväntningar på att rostskyddet är av god kvalitet.

Steg 1 i processen blir att rengöra hela konstruktionen, vi spolar av den med hetvatten och högtryck, vilket avlägsnar både fett och smuts.

Steg 2, blästring. Efter tillverkning, finns det i huvudsak två saker som man vill avlägsna från ytan, valshud och rost. Valshud är en yta som uppstår i samband med tillverkningen av stålet, en yta med slagg och föroreningar som uppstår vid upphettning och bearbetning, även vid svetsning. Rosten kan uppstå om ytan exponeras för fukt, vilket det nästan är omöjligt att förhindra att den gör om den står ute och den utsetts för temperatur växlingar. I samband med blästringen, både före och efter så ser man över ytan om det finns svetsfogar och andra oönskade formationer, dessa kan då bearbetas med slipmaskin eller för hand enligt bestämda normer för ytans beskaffenhet.

Steg 3, applicering av färg, tillika rostskyddet. Beroende på vilken korrosionsmiljö detaljen kommer befinna sig, gör man en bedömning av korrosivitetsklassen, och i kombination med förväntad livslängd på rostskyddet väljer man ett lämpligt färgsystem. Grundfärg, och eventuellt en primer först, och sedan ett täcklager. Tillsammans så ger de olika komponenterna ett önskat skydd mot väta, stötar och även solljus.

Som ytbehandlingsspecialist kan det vara otroligt roligt att få ge sig an åt ett projekt där alla kunskaper och färdigheter kan spelas ut och tillämpas under fördelaktiga förhållanden, ett skolboksexempel.

Vill ni veta mer om rostskydd och ISO-12944 kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se